Włochy to kraj, który zachwyca aromatycznymi potrawami. Śródziemnomorskie smaki mają swoich miłośników na całym świecie, dlatego coraz więcej osób zastanawia się, czy można je odtworzyć we własnej kuchni. Oczywiście, że tak! Wystarczy postawić na oryginalne składniki ze słonecznej Italii i przyrządzić je w odpowiedni sposób. Wśród nie może zabraknąć włoskiego makaronu (https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie), który może stać się bazą różnorodnych dań. Czym wyróżnia się ten podstawowy składnik włoskiej kuchni i jak go wykorzystać w smakowitych daniach? Czytaj dalej, aby poznać odpowiedzi na te pytania!
Włoskie makarony – oryginalna receptura gwarancją doskonałego smaku
Być może zwróciłeś uwagę, że makarony w Italii są podawane nieco inaczej niż nasze polskie odpowiedniki tych dań. Różnica polega przede wszystkim na tym, że Polacy jedzą zazwyczaj sos z makaronem, a Włosi makaron z sosem. Dzieje się tak dlatego, że oryginalny makaron z Włoch sam w sobie jest smaczny. Dodatki, z którymi jest podawany, są właśnie tylko elementami, mającymi podkreślić jego smak, a nie całkowicie go przyćmić. Dlatego we Włoszech zjesz np. pastę z oliwą, pieprzem i czosnkiem czy delikatnym serowym sosem.
Znaczenie ma tutaj makaron – to on jest tym składnikiem wysokiej jakości, na którego smaku się skupimy. Taka włoska pasta wytwarzana jest w odpowiedni sposób, metodą „trafilato in bronzo”. Wykorzystywane są w niej sita z brązu, które nadają makaronom kształt, a do tego mają wpływ na ich powierzchnię. Pozostaje ona lekko chropowata, sprawiając, że sos i inne składniki lepiej przylegają do pasty. Każdy kęs jest więc ucztą dla kubków smakowych!
We włoskich makaronach bardzo dużą rolę odgrywa jakość ziaren, z jakich powstają, i proces suszenia będący jednym z etapów ich powstawania. Dzięki temu wyróżnia je zarówno smak, którego nie da się pomylić z żadnym innym, ale także i wysoka zawartość składników odżywczych. Są więc one nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
Włoskie makarony to również różnorodność. Bogactwo kształtów, które z łatwością dopasujesz do wybranej potrawy, tak aby najlepiej się z nią komponowały i stanowiły uczę także dla oczu. Fettuccine, fusilli, linguina, lasagne to tylko kilka z nich. Nie zapominajmy także o wyjątkowych w smaku gnocchi, czyli kluskach ziemniaczanych.
Producenci wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów i coraz częściej proponują także makarony w wersji bezglutenowej. Dzięki temu także osoby chorujące na celiakię mogą zaprosić do swojej kuchni prawdziwie włoskie smaki. Do popularnych past należą te z mąki z ciecierzycy, ryżowej czy kukurydzianej. Posiadają one znaczek przekreślonego kłosa, dzięki czemu są w pełni bezpiecznym wyborem dla wszystkich, którzy unikają glutenu ze względów zdrowotnych.
Aby osiągnąć ten wyjątkowy efekt prawdziwego włoskiego smaku, zwracaj uwagę na to, jaki makaron wybierasz. Sprawdź kraj produkcji i składniki. Możesz także zweryfikować firmę w sieci, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób wytwarza ona swoje makarony. Dobrą praktyką jest także robienie zakupów w sklepach oferujących wyłącznie produkty spożywcze z Italii. Często można znaleźć w nich asortyment od małych firm, który nie jest dostępny w innych miejscach.
Jak przygotować włoskie makarony w polskich warunkach?
Najprostszym rozwiązaniem na odtworzenie włoskich smaków w polskiej kuchni jest wykorzystanie do ich przygotowania wyłącznie oryginalnych produktów z Italii. Świetnie w tym celu sprawdzą się pomidory w puszce lub gotowe passaty, pesto czy trufle.
Do włoskiego makaronu możesz dodać także sezonowe warzywa, np. bakłażana czy cukinię, owoce morza czy mięso. Nie przesadzaj jednak z ilością składników – niektórzy Włosi polecają, aby poza makaronem nie było ich więcej niż trzy. I pamiętaj o parmezanie, gdyż doskonale komponuje się on z różnymi pastami i świetnie podkreśla smak makaronu!