Polska kuchnia na pewno wszystkim kojarzy się przede wszystkim z bigosem i pierogami. Jednak nie wszystkie dania są tak dobre. W polskiej kuchni są także potrawy, które są dziwne i znacznie rzadziej podaje się je w restauracjach czy zwykłych rodzinnych obiadach. Wyrusz z nami w podróż po naszej ojczyźnie i zobacz, jakie najdziwniejsze dania znajdują się w naszej kuchni. Oto kilka z nich!
1. Czernina (czarna polewka)
Druga nazwa tej potrawy na pewno wielu osobom kojarzy się z literaturą. W szczególności z Panem Tadeuszem. W dawnych czasach podawano ją kawalerowi, aby pokazać, że odmawia się wydania córki za mąż. Czernina nie jest realną potrawą, która znajduje się w polskiej kuchni od wieków. Jednak czemu jest to dziwne danie? Niektórych na pewno może przyprawić o dreszcze i obrzydzenie.
Czernina to pewnego rodzaju zupa, która składa się z wywaru z kości i podróbek kaczek i gęsi. Jednak to nie wszystko, dodawana jest także świeża krew kaczki, gęsi lub królika. Aby smak zupy był lepszy, dodaje się suszonych owoców. Potrawa ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak.
Jako ciekawostkę można dodać, że w 2008 roku czernina została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa wielkopolskiego.
2. Flaki
Jeśli chodzi o najdziwniejsze polskie potrawy, to nie możemy zapomnieć o popularnych flakach. Niektórzy zapewne zadają sobie pytanie, jak można takie danie jeść. W naszym kraju znajdzie się wiele smakoszy właśnie tej zupy.
Nazwa tej potrawy wzięła się od głównego składnika tego dania, czyli pokrojonych w paski fragmentów żołądka wołowego, który wcześniej jest dokładnie oczyszczony. Jest to gęsta zupa, do której dodaje się jeszcze warzywa np. marchewkę, oraz przyprawy, takie jak: pieprz, liść laurowy, sól, majeranek.
Ta potrawa kojarzy się przede wszystkim ze świętami oraz weselami, gdzie króluje jako pierwsze danie. Jako ciekawostkę można dodać, że jest to potrawa niskokaloryczna. Dodatkowo zawiera także kolagen, wapń, żelazo oraz witaminę B2. Co więcej, flaki to także bogate źródło białka, które jest potrzebne naszemu organizmowi.
Dlatego mimo specyficznych składników, warto raz na jakiś czas pokusić się o to danie i zaserwować je w swoim domu dla całej rodziny.
3. Kaszanka
Kolejna na naszej liście jest kaszanka. Jest ona doskonałym dodatkiem na kanapki. Wiele osób je ją ze smakiem, dopóki nie odkrywa z czego tak naprawdę jest wyrabiana.
Składa się ona z kaszy jęczmiennej, podrobów (np. płuca, skóra, wątróbka), cebuli i wielu przypraw. Jednak to nie te składniki wprowadzają ludzi w obrzydzenie. Do kaszanki dodaje się także krew wieprzową.
Gości ona w wielu polskich domach. Podawana jest także na specjalne okazje np. wesele. Można ją zjeść, jako dodatek na świeże pieczywo. Co więcej, doskonale smakuje podana prosto z grilla.
Należy dodać, że w kaszance, za sprawą wieprzowej krwi znajduje się dużo żelaza. Co więcej, wzbogaca organizm w potas, cynk i witaminy z grupy B. Jako ciekawostkę można dodać, że 1 maja obchodzony jest Dzień Kaszanki.
4. Wodzionka
Kolejna na naszej liście jest wodzionka. bardzo prosta w przygotowaniu zupa, którą robi się z zaledwie kilku składników. Aby ją przygotować potrzebujesz czerstwy chleb, który rwie się na kawałki, dodaje się także smalec lub masło a następnie wszystko dodaję do wrzątku. Można dodać także przyprawy lub cebulę i pietruszkę.
Wodzionka to regionalna śląska zupa, którą przyrządzi nawet najmniej utalentowany kucharz. Jest to dobry sposób na szybką potrawę, jeśli nie masz składników ani czasu, aby przygotować inne danie.
Zupa została stworzona przede wszystkim po to, aby marnować jak najmniej jedzenia, przede wszystkim chleba. Co więcej, stała się ona symbolem skromności oraz oszczędności.
5. Smalec
Kolejnym najdziwniejszym daniem jest smalec. Jest to niezwykle popularny dodatek do potraw. Podawany jest także bezpośrednio na kanapki ze świeżego pieczywa. Idealny komponentem do smalcu na kromce chleba jest kiszony ogórek. Dodaje się go także do smażenia, zamiast oleju lub masła. Jednak z czego zrobiony jest popularny smalec?
Smalec powstaje ze słoniny wieprzowej, która jest wytapiana pod wpływem wysokiej temperatury. Ten produkt bardzo często jest wzbogacany o inne składniki. Często można w nim zobaczyć kawałki drobno pokrojonej kiełbasy, cebuli lub popularnych skwarków.
Mimo powszechnemu wietrzeniu, smalec nie zawiera dużo złego cholesterolu LDL. Co więcej, zawiera aż 13.5% kwasu stearynowego, który obniża poziom wcześniej wspomnianego cholesterolu LDL.
6. Żętyca
Ostatnia na naszej liście jest żętyca. Nie jest to danie, lecz napój. Żętyca jest znana w szczególności na Podhalu, gdzie popija się ją mocno schłodzoną na halach.
Jednak czemu ten napój pochodzący z gór jest taki dziwny? Powstaje on podczas wyrabiania oscypków i bundzu, czyli popularnych serów pochodzących z tej części polski. Jest to serwatka z mleka owczego, które jest ścięte podpuszczką. Jak można się domyślać jej barwa jest lekko kremowa lub całkowicie biała.
Jeśli chodzi o smak, to świeża żętyca jest lekko słodka. Natomiast po kilku dniach staje się kwaśna. Jako ciekawostkę można dodać, że ten napój został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
Jak możesz zauważyć, w Polsce można znaleźć także dziwne dania, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się dobre, jednak po poznaniu ich składu, wiele osób obrzydzają. Jednak warto spróbować tych dań z kuchni polskiej, aby lepiej poznać swój własny kraj i otworzyć się na nowe smaki.