Jeśli jesteś smakoszem potraw z innych krajów, to nie możesz pominąć węgier. Może o ich kuchni nie wspomina się tak często, jak włoskiej lub francuskie, ale na pewno warto się zapoznać z ich tradycyjnymi daniami. Niektóre z nich na pewno znasz!
Jesteś ciekawy, na jakie potrawy możesz się natknąć, jeśli zamierzasz odwiedzić ten kraj? Nie zamierzasz podróżować do tego państwa, ale chcesz spróbować, jak smakują tradycyjne dania węgierskie? Wybierz dobrą restaurację, która serwuje węgierskie potrawy. Będziesz miał, w czym wybierać! Jednak teraz wyrusz ze mną w kulinarną podróż na Węgry i zobacz, czego koniecznie musisz spróbować.
1. Placki po węgiersku
Podróż po kuchni węgierskiej nie można rozpocząć od innego dania, niż to! Chyba każdy je zna i chociaż raz w swoim życiu próbował.
Jest to duży placek ziemniaczany, który podaje się w towarzystwie gulaszu. Klasyczny chrupiący placek, to prawdziwy klasyk, który połączony z sosem gulaszowym rozpływa się w ustach.
Nie jest to danie trudne do przygotowania, jednak trochę pracochłonne. Wykonanie placków, to prosta sprawa. Musisz obrać i zetrzeć ziemniaki na tarce, dodać jajko i przyprawy, a następnie upiec. Więcej czasu zajmuje przygotowanie gulaszu, który musi gotować się i dusić ponad godzinę.
Oczywiście tego dania najlepiej skosztować na Węgrzech, ale nie zawsze jest taka okazja. Dlatego warto wybrać się do miejsc, które oferują taką kuchnię. Najlepsza będzie restauracja. Zabrze z restauracją Balaton, która przeniesie Cię smakiem swoich placków węgierskich prosto do tego kraju.
Dlatego warto wybrać się do miejsc, które oferują taką kuchnię. Najlepsza będzie restauracja. Zabrze z restauracją Balaton.
Jako ciekawostkę można dodać, że w Polsce, nazywa się go także plackiem po zbójnicku.
2. Gulasz węgierski
Kuchnia węgierska nie może obejść się bez tej potrawy. To danie narodowe tego państwa. Sprawdzi się doskonale, jako potrawa na obiad, a także podczas uroczystości rodzinne. W domach, jaki restauracji podaje się go, jako drugie danie na płytkim talerzu.
Dania węgierskie charakteryzują się sporą porcją mięsa – w gularzu nie mogło go zabraknąć. Najlepiej wybrać wieprzowe lub wołowo-wieprzowe. Dzięki temu będzie aromatyczny. Potrawa składa się także z cebuli i papryki.
Jako ciekawostkę warto dodać, że na Węgrzech ta potrawa nazywa się “pörkölt”. Wywodzi się od słowa “pergelt” – w języku węgierskim oznacza przypieczony. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować takie danie, musisz poświęcić na to około 1-1,5h.
3. Potrawy węgierskie – langosz ze śmietaną
Langosz węgierski, to danie, które najczęściej można zakupić w specjalnych budkach w centrum miasta. W Polsce na pewno znajdziesz je w restauracjach, które specjalizują się w tej kuchni. Są to placuszki na drożdżach. Głównymi składnikami, które są niezbędne do przygotowania ciasta jest mąka, ziemniaki (można także wykonać placuszki bez nich), cukier mleko, sól i olej.
Smaży się je na tłuszczu i podaję ze śmietaną i cukrem. Bardzo często na wierzch langosza dodaj eise także szynkę lub ser.
Potrawy węgierskie są naprawdę sycąca i kupując lub przygotowując je, na pewno Twój brzuch się zapełni, nawet jeśli jesteś bardzo głodny.
Jest to danie proste do przygotowania, jednak musisz mieć na uwadze, że ciasto musi wyrosnąć. Dlatego powinno być pozostawione na około 1,5h.
4. Tradycyjne dania węgierskie – faszerowana papryka
Wcześniej wymienione dania węgierskie były czasochłonne. Teraz czas na prosta potrawę, czyli faszerowaną paprykę. To danie na stałe zadomowiło się na Węgrzech i często można je zobaczyć na stołach oraz w restauracjach.
W węgierskim przepisie na faszerowaną paprykę nie może zabraknąć ryżu, mięsa mielonego, cebuli, czosnku, oraz podstawowych przypraw. Podaje się ją w towarzystwie sosu pomidorowego.
Jako ciekawostkę można dodać, że pierwszy przepis na tą potrawę został zapisany na Węgrzech w 1891 roku w jednej z książek kucharskich.
5. Kurtoszkalacz
Na samym końcu mam dla Ciebie słodką przekąskę, którą zapewne widziałeś nawet w większych miastach w Polsce pod nazwą kurtoszkołacz. Nie zobaczysz ich w restauracjach, ale w specjalnych budkach, gdzie są każdego dnia przygotowane.
Tradycyjne ciasto przygotowuje się z jajek, cukru, mleka, cukru waniliowego i mąki pszennej z dodatkiem soli. Piecze się na specjalnej formie, która nadaje mu formę podłużnego koła z pustym środkiem. Ciasto posypuje się cukrem, który karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury.
Jako ciekawostkę można dodać, że w dawnych czasach, była to przekąska podawana na specjalne okazje. Teraz można ją kupić w różnych zakątkach miasta w foodtruckach.
To już koniec naszej przygody po regionie Węgier. Tradycyjne dania węgierskie zjesz nie tylko w tym kraju, ale także w restauracjach w całej polsce, które specjalizują się w tej kuchni. Skosztuj tych potraw. Kto wie, może następnym razem kuchnia węgierska zagość w Twoim domu i przyrządzisz jakieś danie samodzielnie.