Informacyjnie ze świata > Bez kategorii > Jak dobrać wino do potraw mięsnych? Podpowiadamy!

Jak dobrać wino do potraw mięsnych? Podpowiadamy!

26.07.2022

Jak dobrać wino do potraw mięsnych? Podpowiadamy!

W krajach, które słyną z wyrobu wina, obiad nie może obejść się bez kieliszka tego napoju. W Polsce także pije się wina, ale tylko sporadycznie lub na wyjątkowe okazje. Jednak, aby napić się dobrego wina do potrawy, należy umieć je dobrać. W tym artykule podpowiemy Ci, jakie wino będzie odpowiednie do potraw mięsnych. Wyrusz z nami do krainy win!

Kilka reguł doboru odpowiedniego wina do mięsa 

Po pierwsze należy pamiętać, że do mięsa czerwonego (np. wołowina, wieprzowina) podajemy wraz z winem czerwonym. Natomiast jeśli chodzi o drób, ryby czy też owoce morza, tu wybieramy wino białe. 

Cięższe czerwone wino sprawdzi się idealnie do ciężkich potraw. 

Co zrobić, jeśli chcesz zamarynować mięso z dodatkiem wina? Tutaj panuje zasada, że zazwyczaj podaje się to samo wino, które dodaje się wcześniej do marynaty. Wszystko po to, aby danie doskonale smakowało, a co najważniejsze było spójne. 

Idealne wino do dań z drobiu – kurczak, kaczka, gęś, indyk

W przypadku tego typu dań, których głównym składnikiem jest drób, warto postawić na wina wytrawne, które podkreślają smak i aromat całej potrawy. Panuje ogólna zasada, że do drobiu podaje się białe wino, jednak wszystko zależy od rodzaju mięsa. 

Przyjrzyjmy się teraz dokładniejszemu podziałowi. 

Jeśli przygotowujesz smażonego kurczaka, doskonałym wyborem będzie kupno białego aromatycznego wina, które będzie komponowało się z daniem. Jeśli przygotowujesz pieczonego kurczaka, to warto podać wino, które jest lekkie i świeże. Kurczak lubi towarzystwo białego wina. W tym przypadku możesz podać zwykłe lub musujące – wszystko zależy od Twojej preferencji. 

Na stole zagościła gęsina? W tym przypadku doskonałym wyborem będzie białe aromatyczne wino, które będzie miało wysoką kwasowość. Najlepiej sprawdzi się tu wino wytrawne, które z gęsiną stworzą doskonały duet. 

Kolejne wyraziste wino w kolorze białym lub czerwonym warto zaserwować do indyka. Najlepiej postawić na gatunki o wyrazistym i pełnym aromacie. 

Jeśli chodzi o dania, gdzie głównym składnikiem jest kaczka, należy postawić na czerwone wino. Kaczka charakteryzuje się dużo intensywniejszym smakiem niż indyk czy kurczak, dlatego też warto postawić na lekki i wytrawny trunek. 

Wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina – jakie wino będzie doskonałe?

W przypadku czerwonych mięs zasada jest jedna – należy do niego dobrać czerwone wino. 

Jeśli przygotowujesz wołowinę, to powinieneś zakupić wytrawne i aromatyczne czerwone wino. Dzięki temu wyrazistość dania będzie doskonała. 

Wieprzowina to mięso, które preferuje delikatne wytrawne lub musujące wino. Jednak trunek musi być aromatyczny oraz posiadać zdecydowany smak. 

Do cielęciny i jagnięciny możesz podać takie samo wino. W tym przypadku najlepszym wyborem będzie takie, które jest lekkie. Co więcej, możesz wybrać między winem czerwonym wytrawnym, a różowym musującym. Oba te warianty dopełnią całe danie. 

Wina tworzone w zgodzie z naturą 

W dzisiejszych czasach wiele osób chce podchodzić ekologicznie do wielu nie tylko życia, ale i produkcji. Dlatego na rynku można znaleźć wina ekologiczne – można je także znaleźć pod nazwą organiczne lub biologiczne. 

Czym się różnią od zwykłych? Podczas ich produkcji nie stosuje się żadnych sztucznych nawozów. Do tego procesu stosuje się jedynie naturalny kompost, który nie szkodzi środowisku ani glebie. Co więcej, nie stosuje się także większości chemicznych środków ochrony, takie jak np. herbicydy i pestycydy. Ogranicza się także substancje chemiczne, które mogą być dodawane do wina. 

Aby wino nazwać ekologicznym, dany produkt musi przejść odpowiednie procesy weryfikacyjne, które potwierdzą jego jakość. Jednym z takich produktów jest Malbec. Wino wytrawne, które produkowane jest w Argentynie i doskonale nadaje się do potraw mięsnych. 

Czy wina ekologiczne są droższe od zwykłych?

Nie da się ukryć, że prace związane z uzyskaniem odpowiedniego certyfikatu, różne dodatkowe inwersyjne i koszta produkcji wina ekologicznego wpływają na cenę końcową produktów. Jednak na rynku można znaleźć wielu producentów, którzy w przystępnej cenie sprzedają bardzo dobrej jakości wina. Jeśli chcesz zapoznać się z produktami ekologicznymi, odwiedź: https://ekochatka.pl/wina-ekologiczne. Znajdziesz tu wiele win produkowanych bez wykorzystania żadnych sztucznych nawozów w dobrej cenie. 

Teraz już wiesz, jakie wino będzie doskonałym dodatkiem do różnych rodzajów mięs. Dobór odpowiedniego trunku jest istotny, ponieważ dzięki temu danie nabiera dodatkowego smaku. Dodatkowo wiesz, że istnieją także ekologiczne wina, które możesz kupić w wielu miejscach w przystępnej cenie. 

Mogą Ci się również spodobać

Protezy i implanty zębowe – różnice i zastosowanie

12.06.2022

Czasami nie pomaga nawet usuwanie kamienia nazębnego ani regularne wizyty […]

Odblaski dla rowerzystów i wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć

Dobra widoczność i widzialność na drodze to podstawa bezpiecznego podróżowania. […]

Dziecko u dentysty – wszystko, co musisz wiedzieć zanim udacie się na wizytę!

Wielu rodziców stresuje się pierwszą wizytą z dzieckiem u dentysty. […]